Tyumeny megye címere 

2019. október 29-én és 30-án Szűcs Szergej főkonzul látogatást tett Tyumenyben, ahová elkísérte Nabilek-Kanavál Viktória, moszkvai nagykövetségünk mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatája, Endrejter Tímea, a főkonzulátus külgazdasági attaséja, valamint Alekszej Kitain, a Hunland regionális igazgatója, Horváth Krisztián, a Pólus Kft ügyvezető igazgatója és Julia Gyeduhina, a Robinson Tours regionális képviseletvezetője. A delegáció tárgyalásokat folytatott Larisza Tyeplouhova kormányzó-helyettessel, valamint a Tyumeny megyei kormányzat ökológiai, befektetési, állattenyésztési és idegenforgalmi  főosztályainak vezetőivel. A gazdasági együttműködést illetően különös hangsúlyt kapott az élőállatszállítás, valamint a hulladékfeldolgozás. A delegáció üzletember tagjainak nagy érdeklődést kiváltó prezentációit követően a felek további szakmai találkozókban állapodtak meg.

A látogatás kiemelkedő eseménye volt a Magyar Pont ünnepélyes megnyitása a Tyumenyi Állami Egyetemen, amelyen részt vett Hegyi Anita, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet igazgatója. A rendezvényen átadtuk Borovszky Samu: „Magyarország vármegyéi és városai" című 26 kötetes monográfiasorozatát.  Az eseményhez kapcsolódóan megbeszélést folytattunk Andrej Tolsztyikov nemzetközi kapcsolatokat felügyelő prorektorral, aki nagyra értékelte az elmúlt években különösen intenzívvé vált egyetemközi kapcsolataikat magyar partnereikkel.

A magyar kulturális jelenlétet emellett Orosz István grafikusművész „Illúzió grafikában és plakáton” című kiállítása (a Tyumenyi Kiállítási Központban) , valamint a „Budapest hídja” roll-up kiállítás (a Tyumenyi Állami Egyetemen) megnyitása biztosította.

 

 

Válogatás a látogatásról a sajtóban megjelent hírekből: 

https://tumentoday.ru/2019/10/30/tyumenskaya-oblast-uchastvuet-v-nalazhivanii-druzhby-s-vengriej/

https://t-l.ru/272721.html

http://www.vsluh.ru/news/politics/347193

http://region-tyumen.ru/articles/ekonomika_i_biznes/tyumenskaya_oblast_i_vengriya_rasshiryat_sotrudnichestvo_v_sferakh_apk_i_turizma_/?sphrase_id=28025

https://www.utmn.ru/presse/novosti/mezhdunarodnaya-deyatelnost/813497/

https://72.ru/text/education/66290854/

https://ura.news/news/1052405448

http://www.kultura-to.ru/new/index.php/muzejnyj-kompleks-imeni-i-ya-slovtsova/item/15783-otkrytie-vystavki-illyuziya-v-grafike-i-plakate

https://www.utmn.ru/presse/novosti/prosvetitelskiy-proekt/807545/